Banja Herkulana

panorama Banje Herkulane

 

Banja Herkulana se nalazi u Rumuniji, na južnim obodima planinskog venca Karpati, u kanjonu reke Černe, oko trideset kilometara od Đerdapske klisure. Spada u najstarije banje sveta, pominje se još u doba rimskog imperatora Marka Aurelija, postavši tada njegovo omiljeno lešilište i mesto za odmor.

 

tabla sa natpisom u Banji Herkulani

 

Ime je dobila po junaku Grčke mitologije Herkulu, koji je ovde dobio odlučujuću snagu, u pobedi nad Hidrom, devetoglavom zmijom. U znak sećanja  na tu legendu, u gradu postoji šest statua Velikog Herkula.

 

statue Herkula nalaze se na svakom koraku

 

Banja Herkulana doživljava neverovatan uspon i procvat u osamnaestom i devetnaestom veku, za vreme Austrougarske monarhije. Tada je kompletno rekonstruisana u stilu austrijskog baroka. Ovde su se odmarali brojni evropski vladari poput Marije Terezije, Franje Josifa, našeg kralja Aleksandra Obrenovića, rumunskog kralja Kerola i mnogih drugih velikana u to vreme.

 

Kraljevska palata izuzetne umetničke vrednosti danas propada

 

unutrašnjost Kraljevske palate

 

Vazduh u banji je izuzetno bogat negativnim jonima, koncentracija je takva kao da se nalazite na 2000 m nadmorske visine, što utiče na smanjenje stresa. Herkulana je bogata prelepim parkovima i mnoštvom pešačkih staza oko nje. Tokom boravka u banji osetićete sumpor koji se oseća na svakom koraku, jer u vodi postoji velika količina sumpora.

 

centralni park

 

Banja nastavlja ekspanziju i u komunističkom režimu Nikolaja Čaušeskua, kome je Herkulana bila omiljeno mesto za odmor, a u gradiću se nalazi njegova ogromna, raskošna rezidencija, odakle je upravljao državom dok je boravio u Herkulani. Za vreme njegove vladavine grade se ogromni hoteli preko 10 spratova, ulažu velika novčana sredstava za sređivanje bazena sa termalnom vodom i ostalu prateću infrastrukturu.

 

Banjom Herkulanom dominiraju visoki hoteli građeni u vreme komunizma, koji su nekada bili puni, a sada su prazni, i ne zna se ko im je vlasnik

 

Padom Čaušeskua i dolaskom tranzicije, doživljava sudbinu većine banjskih lečilišta u Srbiji. Gostiju je sve manje, hoteli propadaju, vode se sporovi oko sumnjivih privatizacija, a zakonom zaštićenje građevine u doba Austrougarske monarhije postaju ruglo gradića.

 

jedan od mnogobrojnih, vrednih objekata iz doba Austrougarske monarhije sada propada

 

Doduše, ipak se održalo nekoliko hotela sa prelepim bazenima, u kojima je lekovita termalna voda. Ko ne želi u hotel, postoji veliki broj privatnih apartmana, gde možete naći pristojan i povoljan smeštaj. U Banji Herkulani ima nekoliko dobrih restorana, sa rumunskom nacionalnom kuhinjom.

 

jedan od mnogobrojnih bazena sa termalnom vodom

 

Banju  poseti veliki broj planinara, kojima je usputna stanica na usponima na najatraktivnije vrhove Karpata. Iz Srbije postoji dva načina dolaska, jedan je iz pravca Vršca, a drugi je preko Kladova i Đerdapske klisure.

 

u šetnji Herkulanom sa prijateljima

 

Zbog mnogo boljeg puta i živopisne Đerdapske Klisure, ipak odaberite ovaj drugi pravac, mada je uvek najzanimljiviji kružni put. Banja Herkulana je mesto koje svakako treba posetiti, bez obzira što više nije na nivou kao u svojim najboljim danima, ali se nadam da će za nju doći bolji dani i ponovni procvat, kao u vreme najsjajnije slave.

 

reka Černa koja protiče kroz centar Herkulane

 

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Medvednik

Next

Gran Paradiso 4061 m

6 Comments

  1. Mirjana

    Savrsen opis, gde se prelazi granoca kad se ide kroz klosuru?

  2. Jasmina

    Mi vise nemamo tih problema:) Kvalitetne turisticke objekte rasprodali smo strancima koji sada kupe dobit dok mi crncimo za njih kao jeftina radna snaga… Svaka cast na Vasem talentu da u zanimljivom kratkom tekstu i slikama uspijete docarati puno toga. „Slike govore tisucu rijeci.“

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »