Besna Kobila 1922 m

Besna Kobila je rodopska planina koja se nalazi na jugu Srbije, 40 km istočno od Vranja. Visoka je 1922 metra i predstavlja još uvek netaknutu oazu prirode, koja pruža odlične mogucnosti  za bavljenje zimskim sportovima, vožnju biciklom i ostale aktivnosti vezane za prirodu.

 

planina Besna Kobila

 

Tog hladnog decembarskog jutra, krenuli smo iz Niša autoputem prema Vranju. Na autoputu kod Vlasotinca i Leskovca pridružili su nam se preostali članovi, tako da je autobus bio popunjen do poslednjeg mesta. Kod Vranja smo se isključili sa autoputa i nastavili smo putem prema Krivoj Feji. Postoji jedna zanimljiva priča po kojoj su Besna Kobila i Kriva Feja dobile ime.

 

Vranjska banja ima najvišu temperaturu vode u Evropi koja iznosi 96 stepeni

 

Predanje kaže da je u jednom selu, ispod planine živela devojka po imenu Feja. Jednog dana ona je uzjahala kobilu koja je potom počela da se baca kao da je besna. Feja je pala sa nje i od tada su je prozvali Kriva Feja. Kasnije je i njeno selo dobilo to ime, a planina ime Besna Kobila. Nekih 12 km od Vranja došli smo do Vranjske Banje, inače najtoplije banje u Evropi čija temperatura vode iznosi 96 stepeni celzijusovih. Ova banja leči uspešno od reumatskih oboljenja. Iz autobusa se moglo videti kako voda u daljini isparava iz termalnih izvora na temperature koja je u minusu.

 

Planinarski dom i ski staza na Besnoj Kobili

 

Posle nekih 40 km, krivudavim putem, sa blagim usponom stigli smo do planinarskog doma Besna Kobila, odakle je bio zakazan start uspona. Planinarski dom Besna Kobila je jedan odlično sređen dom, na nadmorskoj visini od 1480 metara i kapacitetom od oko 80 ležajeva.

 

start akcije ispred planinarskog doma

 

Ispred doma nalazi se ski staza sa žičarom, što je mene moram priznati prilično obradovalo. Ma, koliko delovalo zabačeno, sve je urađeno sa velikim ukusom i stilom.U domu je bila tolika gužva, da bukvalno nije bilo mesta gde da se sedne. Bilo je tu planinara iz Niša, Leskovca, Vranja, Vlasotinca, Surdulice, Bojnika, Lebana i ostalih delova južne Srbije.Unutra je vladala odlična atmosfera, svi smo se ponovo okupili, nastavila se priča o prošlim akcijama, pravili su se planovi za neke buduće akcije, dok nije došlo vreme polaska na stazu.

 

početak uspona

 

Bilo nas je oko 200 učesnika, ni hladno vreme tih dana nije nas sprečilo da dođemo u velikom broju. Moja grupa se opredelila putem uz ski stazu, da bi se potom priključili glavnoj grupi jer smo kasnili, čekajući jednog člana. Iako smo se kretali po snegu, staza je bila lagana. Vidljivost je bila odlična tako da smo uživali u pogledu koji je pucao na sve strane. Besna Kobila sa svojom okolinom je delovala impozantno na decembarskom suncu, pokrivena snegom.

 

hrabro ka cilju

 

Donji delovi planine prekriveni su bukovom šumom, a gornji su goli i dominiraju veliki  pašnjaci. Besna Kobila je izuzetno bogata rudama. Eksploatišu se olovne rude i granit, a rudnik Kriva Feja je poznat po bogatom nalazištu molibdena.  Posle nekih 1,5 h laganog hoda i pređenih 5 km, stigli smo do vrha.

 

pogled na vrh

 

Odozgo se pružao izvanredan pogled na okolinu. Dominirale su planine Rila, Pirin, Vitoša, Šara, Prokletije, Kopaonik i ostale planine u tom delu regiona. Ali najbolji pogled  bio je na susedne planine Veliki Strešer, Čemernik i Dukat, dok se u daljini nazirala Vlasinska kotlina u kojoj je smešten najveći biser ovoga kraja, Vlasinsko jezero.

 

detalj sa Besne Kobile

 

sa vrha se pružala odlična vidljivost

 

Silazak je bio kružnom stazom koja je vodila nazad do planinarskog doma gde smo nastavili druženje do kasnih popodnevnih sati. Na ovoj akciji rodila se i jedna velika ljubav, između mojih drugara Anite i Milana, koja je kasnije krunisana brakom, sa dvoje divne dece.

 

ekipa na vrhu, a u sredini su moji drugari Anita i Milan

 

jedna grupna na 1922 m

 

domincija kao i uvek

 

silazak sa vrha i rastanak sa ovom prelepom planinom

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Šamoni(Shamonix)

Next

Carku(Karpati) 2190 m

2 Comments

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »