Bledsko jezero

Bledsko jezero

 

Bledsko  jezero ili u prevodu najveći slovenački brend, nalazi se u centralnom delu Slovenije, 50 km od Ljubljane prema Italiji i Austriji. Smešteno je u Bledskoj kotlini, na nadmorskoj visini od 475 m, opasano vrhovima Julijskih alpa. Jezero je prirodno, ledničko-tektonskog porekla koje se snabdeva vodom iz nekoliko potoka koji se slivaju sa visoravni Pokljuke, a iz njega ističe reka Jezerica koja dalje ide u Savu Bohinjku. Najveća dužina je oko 2100m, širina 1400m, a duboko je preko 30 m.

 

pogled na Bledsko Brdo i stari zamak

 

Oko jezera je pešačka staza dužine 6 km, koja je omiljena među pešacima i biciklistima. Jezero se nalazi u gradiću Bled, veličine preko 5000 stanovnika, koji se prvi put spominje u vreme Staroslovenske države. Padom staroslovenske države grad su preuzimali redom frančani, nemci, austougari da bi na kraju završio u Sloveniji, tadašnjoj republici SFRJ. Iznad jezera, na Bledskom Brdu nalazi se dvorac iz 10 veka sa muzejom, i sa najlepšim pogledom na jezero u kome se ogledaju okolni vrhovi Julijskih alpa.

 

pogled na Bledsko Ostrvo i crkvu Device Marije

 

Jezero ima svoje ostrvo, koje se naziva Bledsko ostrvo. Ono je poznato po crkvi Device Marije iz 11 veka i zvonikom u kome se nalazi Zvono Želja iz 16 veka. Posebno su impresivne stepenice, koje se od crkve spuštaju sve do obale jezera.

 

Vila Bled – nekada omiljena rezidencija Josipa Broza, sada pretvorena u luksuzni hotel

 

Sa druge strane jezera, nalazi se najlepši objekat na Bledu, prelepa Vila Bled, omiljena rezidencija Josipa Broza, gde je on provodio najviše vremena. Sada je Vila Bled pretvorena u jedan od najekskluzivnijih hotela u Evropi. Da bi posetili Bled i u njemu uživali nekoliko dana, potrebno vam je ipak dosta novca, jer Bled je velika ekskluziva i jedno od najelitnijih mesta za odmor u Evropi.

 

ulaz u Vilu Bled sa obale jezera

 

Moj prvi odlazak na Bled bio je sasvim slučajan i neplaniran. Da mi je neko toga dana rekao gde ću završiti ne bih mu verovao. Bila je to jedna od mojih ludačkih avantura, kakve sam oduvek najviše voleo i najviše upražnjavao, iznenada, bez dogovora i bez rezervisanog smeštaja. Uveče, negde oko 19h, čuo sam se sa drugom u vezi nekih sasvim drugih stvari. Na moje pitanje hoćemo li večeras da krenemo na Bled on je sa oduševljenjem prihvatio. Na brzinu smo se spakovali i oko 23 h krenuli  iz Beograda  autoputem prema Hrvatskoj i Sloveniji. Do Bleda smo imali da pređemo oko 560 kilometara, po nekim iskustvima od ranije trebali smo u zoru stići na odredište. Vožnja noću autoputem je izuzetno dosadna , a mi smo napravili nekoliko pauza da bi malo odužili put i stigli kasnije zbog nalaska smeštaja. Bilo je leto, sezona u punom jeku, pa smo bili malo skeptični u pronalasku smeštaja na Bledu, a alternativa nam je bio Bohinj. Kod Zagreba nas je uhvatio takav pljusak da smo na jednoj pumpi morali da sačekamo 45 minuta kako bi nastavili dalje.

 

početak lude Bledske avanture

 

Na ulasku u Sloveniju počelo je da sviće, vreme se prolepšalo, mi smo uživali u prelepim pašnjacima pored puta, šumama i osunčanim vrhovima alpa. Posle doručka u Ljubljani, na Bled smo stigli oko 8h i našli veliki parking iza hotela Krim. Što se tiče smeštaja, imali smo mnogo sreće, jer smo odmah ušli u Krim i našli smeštaj. Doduše, tek smo mogli da uđemo u sobu oko 13 h, kad je prethodni gosti napuste. Noć sa doručkom je 38 eura, a mi smo vrlo dobro  znali da povoljnije ništa nećemo naći, pa smo odmah prihvatili ponudu. Hotel Krim je jedan prelep hotel, sa 3 zvezdice, vrlo čist i uredan, u rangu naših hotela sa  4 zvezdice.

 

pogled sa naše terase u hotelu Krim na Bledsko jezero

 

Uzeli smo sobu  na 2 noći pošto smo planirali da obiđemo i Bohinjsko jezero, koje se nalazi 10 km od Bleda, a možda da skoknemo i do Venecije. Prilikom silaska prema jezeru, uočavali smo ga kroz krošnje drveća, ali nismo znali kakva nas lepota tamo očekuje dok nismo sišli do same obale. Krenuli smo stazom oko jezera, taman da ubijemo vreme dok se soba ne oslobodi. Onako pospani, odmah smo se razbudili i već narednog trenutka uživali u lepoti ovog nesvakidašnjeg jezera. Prvo na šta smo naišli, bile su Engleskinje koje očigledno kao i mi nisu spavale, doduše mi od naporne vožnje, a one zbog noćnog provoda. Bilo je jasno da su iz diskoteke došle pravo na jezero i već su svojim ponašanjem izazivale veliku pažnju prolaznika. Jedna se popela na drvo, onako u haljini, kako bi sa njega skočila u jezero, a gomila navijača među kojima smo bili i mi je bodrila. Taman kad se spremala da skoči, grana ispod nje je pukla i pravo je čudo kako je prošla bez ozbiljnijih povreda. Nastavili smo dalje i stigli do Vile Bled koja je veličanstveno izgledala na jutarnjem suncu, a mi uglas konstatovali kako je Stari baš umeo da uživa.

 

prvi susret sa jezerom i ljubav na prvi pogled

 

Aca uživa u pogledu i priziva sunce

 

Malo dalje se održavalo takmičenje u sportskom ribolovu, a na drugoj strani je bilo takmičenje u kajaku. Jezero je bilo prepuno turista koji su čamcima išli na ostrvce, bila je velika gužva jer nije bilo toliko čamaca. A, mi onako oduševljeni kao mala deca, nismo znali na koju ćemo pre stranu. Negde na sredini staze, počeli smo da se mimoilazimo sa velikim grupama Kineza koji su nas srdačno i učtivo pozdravljali, a svaki od njih je oko vrata imao skupoceni fotoaparat.

 

panorama jezera

 

Onako začuđeni što ih u tolikom broju vidimo, u naš razgovor se uključio jedan stariji gospodin, rekavši nam da ih sada na Bledu ima preko 1000,da su popunili sve kapacitete,  da su najbolji i najviđeniji gosti. Sva trojica smo konstatovali kako  se vidi da su nadolazeća sila, koja će uskoro vladati  svetom.  U hotel smo stigli baš na vreme, smestivši se u prostranu, čistu dvokrevetnu sobu. Iako je hotel sa 3 zvezdice, sve je odisalo luksuzom i čistoćom, a posebno je impresivan bio švedski sto sa čuvenim slovenačkim nacionalnim specijalitetima. Ta dva dana smo stvarno uživali, obišli smo sva značajna mesta, na Bledu i okolini, otišli na Bohinjsko jezero i na kraju zapucali čak u Veneciju.

 

međunarodna takmičenja u kajaku na Bledskom jezeru su redovna pojava

 

praznik za oči

 

Sudbina je htela da Bled posetim već nekoliko meseci kasnije. Sa drugarima sam išao na ski skokove na Planicu, i naravno prva naša destinacija bio je Bled sa svojim čarobnim jezerom. Tu smo proveli nezaboravne trenutke, obišli krug oko jezera,  ali u Bledu nismo odseli, jer je zimska sezona bila u punom  jeku, pa smo zbog prepunih kapaciteta morali u Bohinj.

 

uživamo zajedno i spremamo se za Planicu

 

oduševljena i nasmejana lica nakon susreta sa Bledskim jezerom

 

u daljini snežni vrhovi Julijskih alpa koji se ogledaju u jezeru

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Sokobanja – Dođeš star, odeš mlad

Next

Bohinjsko jezero

4 Comments

  1. Jelena

    Bilo nam je sjajno! Nezaboravno…bilo bi super da opises i jezero Bohinj 🙂

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »