Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero

 

Bohinjsko jezero, drugi veliki dragulj Slovenije, je najveće prirodno jezero u Sloveniji. Nalazi se oko 20 km zapadno od Bleda, a do njega se stiže preko Bohinjske Bistrice, gradića koji je administrativni centar ove regije.  Bohinj, onako skriven, u srcu Triglava, deluje kao da se sakrio, ljubomorno čuvajući  svoju lepotu samo za sebe. Ovde vreme kao da je stalo, osećate se kao u drugoj dimenziji. Slovenci imaju običaj da kažu, Bled je za strance, a Bohinj je samo naš, što donekle jeste istina.

 

pogled iz Ribčevog Laza na Triglav

 

Nasuprot Bledu koji je više iskomercijalizovan, ovde ipak dolaze istinski ljubitelji prirode, kako bi uživali u tišini, daleko od gradske gužve. Sa samog jezera vode najpopularnije staze na najviši vrh Triglava, tako da leti Bohinj vrvi od planinara, biciklista i zaljubljenika u vodene sportove, poput raftinga, kajaka i kanua. U blizini jezera nalaze se biste četvorice hrabrih slovenaca iz Bohinja, koji su 1778. godine prvi osvojili Triglav.

 

četiri slovenačka velikana iz Bohinja koji su prvi osvojili Triglav 2863 m

 

Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 526 m, dugačko je 4350 m, široko 1250 m, sa dubinom preko 45 m. Iz Bohinja  ističe reka Jezernica, koja malo niže formira Savu Bohinjku sa potokom Moštnicom, pritoku i izvor naše omiljene reke Save. Jezero je opasano jednom od najlepših pešačkih staza, dugačkom oko 12 km, koja je najomiljenija među pešacima i biciklistima.

 

mostić preko Jezernice koji spaja Ribčev Laz i Staru Fužinu

 

Centar zbivanja i početna tačka svih aktivnosti je betonski mostić preko Jezernice, smešten u samom centru Ribčevog Laza, najpoznatijeg turističkog mesta na Bohinju, poznatog  po hotelima i dobrim restoranima, sa slovenačkim nacionalnim specijalitetima. Smeštaja ima na pretek, od hotela, do apartmana, raštrkanih po okolnim mestima.

 

mesto gde ističe Jezernica i nastaje Sava Bohinjka

 

Odmah pored mosta nalazi se crkva Svetog Jovana Krstitelja iz 13 veka. U toku leta temperatura jezera dostiže 25 stepeni,  pa je zbog toga vrlo popularno za kupanje, dok se zimi pretvara u ogromno klizalište. U zimskom periodu  Bohinj postaje  pravi zimski alpski centar, zbog blizine svojih skijališta Kobla i Vogel.

 

zalazak sunca na Bohinju

 

Postoji zanimljiva priča kako je Bohinj(Bog) dobio ime. Prilikom deljenja zemlje ljudima, Bog je zaboravio na jednu skromnu grupu, za koju nije bilo dovoljno zemlje, jer su je oni halapljivi razgrabili. Zbog toga se on na njih sažalio i oni dobiše najlepšu zemlju, onu koju je Bog ostavio samo za sebe. Postoji mitska legenda o Zlatorogu koji živi u planinama iznad Bohinja i čuva obalu jezera.

 

Crkva Svetog Jovana Krstitelja

 

Uglavnom, mesto je prepuno zanimljivih legendi i ima dušu, koju mnoga mesta nemaju ili su je vremenom izgubila. Sela oko Bohinja su mala, posle svakih 200 m smenjuju se table sa nazivima, ali su sa takvim ukusom sređena, da toga ima samo u Sloveniji. Svaka terasa ima viseće muškatle, pa se čini kao da postoji takmičenje među komšijama ko će odgajiti lepše.

 

reka Jezernica koja ističe iz Bohinjskoj jezera

 

Prilikom mog poslednjeg boravka na Bohinju, odseo sam sa prijateljima u mestu Stara Fužina, malom seocetu odmah preko mostića na Jezernici. Domaćin nam je bio Tadej Kovačič, vrlo ljubazan, prijatan čovek, uvek raspoložen za šalu i priču. Apartmani Kovačič su smešteni na najlepšem mestu u Staroj Fužini, oko 1 km od mosta, a sa terase apartmana pruža se prelep pogled na jezero koje je udaljeno jedva stotinak metara. Ko reši da dođe na Bohinj toplo bih preporučio Tadeja i njegove apartmane, koji su po pristupačnoj ceni, imajući u vidu kakav je ovo raj na zemlji.

 

pogled na Bohinjsko jezero sa Tadejeve terase

 

sa prijateljima u obilasku oko jezera

 

susret sa četiri slovenačka velikana rodom iz Bohinja

 

poziranje na mostu

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Bledsko jezero

Next

Medvednik

4 Comments

  1. TADEJ KOVAČIČ

    MILAN !
    ZELO LEPO IN PRIJAZNO NAPISANO …
    DOBRODOŠLI IN POZDRAV VSEM
    TADEJ

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »