Crno jezero je najveće durmotorsko jezero, koje je udaljeno 3 km od centra Žabljaka. Smešteno je ispod vrha Mali Međed i okruženo je stoletnom četinarskom šumom sa svih strana. U proleće možete prisustvovati nesvakidašnjem dogadjaju, usred topljenja snega na Malom Međedu dolazi do pucanja vrela  Čeline. Ono se nalazi ispod samog Malog Međeda, a prilikom pucanja zvuk je sličan  grmljavini koji se čuje kilometrima okolo i voda se vodopadima spušta u jezero. Taj prizor obično traje oko 20 dana.

 

vodopad Čeline

 

Crno jezero se sastoji  od Velikog i Malog jezera. Veliko jezero je površinski veće, sa najvećom dubinom oko 24 m, a malo je duboko oko 50 m i većeg je kapaciteta. Najveća dužina jezera iznosi  1155 m, a širina 810 m. U Veliko jezero se uliva Mlinski potok i nekoliko manjih potoka, a iz malog ističe reka Komarnica koja je poznata po svom kanjonu Nevidio. Fascinantno je to što Veliko jezero pripada slivu Tare, a Malo jezero slivu Pive. Ta nesvakidašnja pojava naziva se bifurkacija i po tome je Crno jezero jedinstveno u svetu.

 

pogled na Crno jezero sa vrha Mali Međed

 

Oko jezera postoji odlična pešačka staza koja prolazi pored Titove pećine u kojoj se sa vreme drugog svetskog rata skrivao drug Tito sa vrhovnim štabom i tu je donesena odluka o probijanju fronta na Sutjesci.

 

pogled na Crno jezero sa vrha Savin kuk

 

Ulaz na Crno jezero se plaća i cena dnevne karte je 3 eura. Na jezeru postoje brojni sadržaji kao vožnja u iznajmljenom čamcu, adventure park, vožnja bicikla itd. Poznato je pod imenom gorske oči Durmitora, jer sa Durmitorskih vrhova Veliko i Malo jezero iz daljine izgledju kao kakve gorske oči.

 

deo staze oko Crnog jezera

 

Najlepši je osećaj kada se uz izlazak i zalazak sunca vrh Mali Međed ogleda u jezeru.  Jezero je bogato ribom, gde se često održavaju razna takmičenja u sportskom ribolovu. Zimi je zaleđeno preko 70 dana, pa je popularno klizanje i šetanje po zaleđenom jezeru. Ono što je karakteristično, Crno jezero je durmitorski Katmandu, jer većina staza na durmitorske vrhove kreće upravo sa njega. Većina turista koja ga je posetila, slaže se da je to jedno od najlepših jezera na svetu.

 

Crno jezero po kiši

 

uz zalazak sunca

 

put do crnog jezera zimi

 

šetnja po zaleđenom jezeru

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.