Hotel Radan – Prolom Banja

Prolom Banja se nalazi na jugu Srbije, smeštena na istočnim padinama planine Radan. Poslednjih godina postala je jedna od vodećih banji u Srbiji, posebno poznata po svom najvećem brendu, Prolom vodi. Nalazi se na magistralnom putu Niš-Podujevo-Priština i udaljena je od Niša 85 km.

 

Panorama Prolom banje u kojoj dominira Hotel Radan

 

Od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima, ali prvo ozbiljnije korišćenje izvora počinje posle Prvog svetskog rata. Pravo na upravljanjem Prolom banjom dobija preduzeće iz Kuršumlije Planinka 1961. godine, što će se kasnije ispostaviti, kao sudbonosna godina u istoriji Prolom Banje. Da nije toga verovatno bi doživela sudbinu Kuršumlijske i još mnogih drugih banji u Srbiji.

 

Do Prolom Banje se stiže vrlo lako, magistralnim putem Niš – Priština, preko Podujeva

 

Izgradnja hotela Radan počinje 1968. godine, gde je u svojoj prvobitnoj verziji imao svega 28 ležaja. Posle toga je nekoliko puta rekonstruisan, da bi svoj sadašnji izgled dobio 1989. godine. Tom poslednjom rekonstrukcijom, hotel Radan je dobio kapacitet od 212 soba. Hotel poseduje tri zvezdice i nudi baš mnogo sadržaja.

 

Hotel Radan je danas jedan vrlo moderan i udoban hotel

 

Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, a postoji nekoliko luksuznih apartmana. U sastavu hotela nalazi se kompleks sa tri otvorena bazena, zatvoreni bazen, wellness centar, medicinsko lečilište, teretana, igraonica, najnoviji otvoreno-zatvoreni bazen, kongresna sala, restoran, kafić i još mnoštvo drugih sadržaja.

 

Kompleks otvorenih bazena

 

U bazenima se nalazi lekovita Prolom voda, čija je temperature oko 25 stepeni, a dogreva se sistemom sa solarnim panelima do 29 stepeni. Hotel Radan organizuje jednom nedeljno fakultativne izlete u Lukovsku Banju, Đavolju Varoš i fabriku Prolom vode.

 

Nestvarna okolina Prolom Banje

 

Ipak, tokom letnjih vrućina, najpopularnije je Prolom pivo, koje se pravi po licenci Kraljevskog Bavarskog piva. Ovo pivo je isključivo točeno, ne pasterizuje se i služi se isključivo u Planinkinim objektima. Proizvodi se tamno i svetlo Prolom pivo.

 

Letnje vrućine najbolje se podnose uz Prolom pivo pored bazena

 

Hotel Radan svaki dan organizuje fakultativne izlete u Lukovsku Banju, Đavolju Varoš, fabriku Prolom vode, Neolitsko naselje Pločnik, poseta srednjovekovnim crkvama u okolini Kuršumlije i naravno razgledanje okoline Prolom Banje. Da bi boravak bio ugodan i najmlađim gostima, ljubazni domaćini pobrinuli su se, da svako veče dovode mađioničare, razne animatore, organizuju se pesničke večeri, sve u cilju kako bi se mališani osećali kao kod svoje kuće. Naravno, i mi stariji uživali smo svako veče sa njima.

 

Nestrpljivo iščekivanje kabarea

 

Hrana u hotelskom restoranu je odlična, gosti imaju na izboru po pet vrsta jela za ručak i večeru, a za doručak je vrlo bogati švedski sto. Ko voli noćni provod, u kafiću hotela je svako veče muzika uživo, gde nastupaju poznati lokalni bendovi. Bukvalno, sa bazena posle večere sledi selidba u kafić, gde se nastavlja uživanje uz najlepše pivo na svetu, Prolom pivo.

 

Uživanje sa prijateljima uz Prolom pivo

 

Posebna atrakcija je viseći pešački most, dužine oko 60 metara, koji spaja hotel Radan i crkvu Svetog Preobraženja. Most prelazi preko Prolom Reke, a ispod njega se nalazi prelepi etno restoran. Nadmorska visina Prolom banje je oko 600 metara nadmorske visine, a okružena je šumama koje se nalaze preko 1000 metara nadmorske visine. Klima je umereno kontinentalna, sa umereno toplim letima i izrazito hladnim i snežnim zimama. Priroda je toliko raznolika i prelepa da ne znate na koju ćete pre stranu.

 

Pogled na viseći pešački most i crkvu Svetog Preobraženja

 

Ispod visećeg mosta, na obali Prolom reke, nalazi se prelepi etno restoran koji posluje u sastavu Planinke. Tu imate mogućnost obroka uz minimalnu doplatu, u zamenu za obrok iz hotelskog restorana. Poželjno je samo prijaviti se u restoran kako bi bila evidentirana zamena.

 

Etno restoran na obali Prolom reke

 

Oko Prolom banje postoji odlična kružna pešačka staza dužine 6 km. Staza vodi preko Mosta Tajnih želja, zatim dalje prolazi pored crkve Lazarice, gde se pričestila Srpska vojska uoči Kosovske bitke. Inače, ova crkva brvnara je nadaleko čuvena po svojih šest šljiva koja se nalaze oko crkve, čija su stabla uvijena.

 

Čuveni Most Tajnih Želja

 

Crkva Lazarica sa svojim uvijenim stablima šljive

 

Put se dalje penje preko sela Prolom, potom silazi pored crkve Svete Petke i spušta se nazad do hotela Radan. To je jedna stvarno izvanredna staza. Pogled sa najviše tačke staze, je prosto neverovatan. Iznad crkve Svetog Preobraženja nalazi se vidikovac sa prelepim pogledom na hotelski kompleks i panoramu Prolom Banje.

 

Pogled sa najviše tačke Prolom Banje

 

Ko je željan avanture, preko Radan planine postoji odlična pešačka staza do Đavolje Varoši u dužini od 10 km. Preko Radan planine postoji put do varošice Bojnik, koji je jednim delom makadamski. U planu da da se narednih godina taj put asfaltira, tako da će stanovnicima južne Srbije biti znatno olakšan dolazak u Prolom Banju.

 

Nezaobilazna poseta Đavoljoj Varoši, koja je uvrštena u Sedan Svetskih čuda, takođe pod upravom Planinke

 

Ipak, da nije jednog drugog brenda ovaj kraj ne bi bio toliko poznat. To je čuvena Prolom voda, koja je sinonim ovoga kraja. Fabrika je izgrađena daleke 1989. godine od kada je počela njena eksploatacija. Nova fabrika je napravljena 2005. godine čime su značajno povećani kapaciteti. Eksploatiše se voda sa dubine od 220 metara. Prolom voda je dobro poznata u celom svetu, kao odličan lek kod bubrežnih oboljenja. U nekim od evropskih zemalja prodaje se samo u apotekama. Inače, voda se odlično pokazala i u lečenju kožnih oboljenja. Odnedavno Prolom voda je počela sa izvozom u Japan, a već se od ranije izvozi na tržišta Rusije, Amerike i Australije.

 

Najnovija fabrika Prolom vode koja je u fazi proširenja kapaciteta zbog izuzetno velike potražnje

 

Prolom Banju svakako treba posetiti, jer to je jedno od najlepših i najatraktivnijih mesta za odmor u Srbiji. Poslednjih godina doživljava veliku ekspanziju, gde turisti masovno dolaze, tražeći svoj mir daleko od gradske gužve. Mnoge velike firme šalju svoje radnike na plaćeni odmor u Prolom Banju, što je još jedan dokaz velike ljubaznosti i gostoprimstva svih zaposlenih u hotelu Radan.

 

Slana soba u hotelu Radan

 

Zatvoreni bazen u hotelu Radan

 

Novi otvoreno – zatvoreni bazen(unutrašnji deo)

 

Novi otvoreno – zatvoreni bazen(spoljašnji deo)

 

Svakodnevno uživanje

 

Otvoreni bazeni

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Prolom Banja

Next

Rafting kamp Ivona

2 Comments

  1. Hotel Radan Prolom Banja – курортный отель в Проломска Бане класса 3 звезды.Курортный отель Hotel Radan Prolom Banja : особенности и инфраструктура. Весело провести время гости могут в игровой комнате, где найдется развлечения как для взрослых, так и для детей.

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »