Jablanik

Jablanik je planina koja pripada vencu valjevskih planina. Do njega se dolazi veoma lako, regionalnim putem Valjevo – Bajina Bašta, preko akumulacije Rovni i Debelog Brda. Udaljen je od Valjeva oko 35 km.

put do vrha Jablanika

U blizini Debelog Brda nalazi se i planinarski dom na Jablaniku, gde mnogi planinari svraćaju i zadržavaju se, pa se stoga Debelo brdo smatra polaznom tačkom većine uspona.  Planinarski dom je u dobrom stanju, a ispred njega se nalazi česma sa izvorskom vodom. Ipak, najlepši je osećaj kada leti,  po velikim vrućinama, svi tražimo spas u debeloj hladovini ispod stoletne lipe.

planinarski dom na Jablaniku

Jedna od najpopularnijih staza koju većina planinara koristi je kružna staza od Debelog Brda do vrha Jablanika, pa preko Zmajevca nazad do Debelog Brda. Ukupna dužina staze je oko 16 km i spada u lakše.

vrh Jablanika

Najviši vrh je visok 1274 m i spada u najbolje vidikovce valjevskih planina, vrlo je prostran,veličine je fudbalskog terena. Zbog svoje prostranosti i odličnog vidikovca veoma je posećen za 1 maj. Ispod samog vrha nalaze se ostaci rovova iz Prvog svetskog rata, što je dokaz da su se borbe vodile i na ovoj planini. Na Jablaniku izvire reka Jablanica, pritoka Kolubare, ali i pored toga smatra se planinom sa najmanje vode u tom vencu. Takođe, ima i najnižu prosečnu zimsku temperaturu i smatra se najsurovijom valjevskom planinom, iako uopšte ne izgleda tako, deluje vrlo pitomo i pristupačno. Najbogatija je bukovom šumom od svih valjevskih planina koja se prostire skoro do vrha.

tor ispod samog vrha

Ispod samog vrha nekada se nalazio tor, u kojem je živeo učitelj u penziji, zajedno sa svojim ovcama. On se odmetnuo iz grada i došao tu da u miru čuva ovce. Ali i pored toga umeo je često da siđe peške dole do Valjeva, napravi kavgu, potuče se u gradu, i  gore ga policija vrati. Posle njegove smrti vukovi su rastrgli njegove ovce, ostaci krzna dugo su bili u toru, a koliba se srušila posle nekoliko godina i više nema njenih ostataka.

zmija smuk koju sam godinama viđao na istom mestu

Postoji jedna zanimljivost sa mojih uspona na Jablanik. Nekoliko godina na istom mestu viđao sam smuka dugačkog oko 1,5 m, koji me se uopšte nije plašio, umeo je čak da stane ispred mene i ispozira. Ovo je dokaz da su smukovi teritorijalne životinje i da ceo život provedu na jednom mestu.

pogled sa vrha jablanika na susednu planinu Medvednik

U poslednje vreme mnoga planinarska društva praktikuju zajedničke uspone na vrhove Jablanika i Medvednika. Sa vrha Jablanika vodi put ka vrhu planine Medvednik i ukupna dužina staze je 23 km, ali o tome ću pisati u priči o Medvedniku.

nova brana Rovni na Jablanici

jedan od mojih uspona na Jablanik

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Oluja na Černom vrhu 2290 m

Next

Jablanik 1-video

4 Comments

  1. Jelena

    Mi smo u septrembru isli do Jablanika, na vrhu je bas duvao vetar ali je sunce jako sijalo tako da nam je prijalo. I za taj tor smo i mi culi , ali ga vise nema. Lagana setnja, bez velikog napora.

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »