Medvednik

selo Rebelj ispod samog vrha Medvednika

 

Medvednik je planina koja pripada vencu valjevskih planina, udaljena je od Valjeva oko 30 kilometara. Postoje dve verzije po kojima je dobio ime. Po jednoj  zbog svog izgleda, jer gledajući ga iz daljine, sa valjevske strane, izgleda kao neki ogroman medved koji leži i odmara se, a po drugoj verziji  nekada je na njemu živelo  mnogo medveda, pa zbog toga nosi naziv Medvednik. Ja bih ipak izabrao drugu teoriju, jer sam iz razgovora sa meštanima saznao, da su ipak imali bliske susrete sa medvedima, kako ranije, tako i u skorije vreme. Jedan meštanin iz Rebelja mi je pričao, da je u toku lova iz pećine izleteo medved, a se on toliko uplašio, da je  bacio svoju pušku kako bi brže trčao. Posle nekoliko dana se vratio po pušku, ali medveda nigde nije bilo, verovatno ni njemu taj susret nije prijao, pa se sklonio na neko sigurnije mesto. Inače, Medvednik je prepun pećina, vrlo je šumovit, bogat vodom, a to je idealno stanište za medvede.

 

pogled na vrhMedvednika i planinarski dom iz Rebelja

 

Do Medvednika vodi mnogo puteva, mogao bih o njima pisati danima, a mi smo uvek dolazili putem iz Valjeva prema Debelom Brdu, zatim skretanje u selu Poćuta, gde bi ispred manastira Pustinja ostavili automobil. Odatle bismo nastavili peške preko sela Vujinovače i Rebelja, do planinarskog doma Krušik, gde se sve staze spajaju i odatle kreće završni uspon na Medvednik. Naše omiljeno mesto bilo je selo  Rebelj, gde smo se tokom 16 godina planinarenja, bukvalno sprijateljili sa celim selom, tako da je naš prolazak kroz Rebelj uvek bio zapažen, uz obavezno svraćanje kod ljubaznih domaćina na gibanicu, domaće vino, Valjevsko pivo i ostale domaće specijalitete. Rebelj se nalazi ispod samog vrha Medvednika, te spada u jedno od najizolovanijih sela Valjevskog kraja. Ima oko stotinak stanovnika i putujuću prodavnicu, za koju sam tada prvi put u životu čuo.

 

Rebeljska reka

 

Naime, postoji kombi pretvoren u prodavnicu, koji određenim danima dolazi u Rebelj, ali i ostala zabačena sela koja nemaju prodavnicu. Teško je zamisliti da je Rebelj nekada bilo najrazvijenije mesto u valjevskom kraju, u kome se nalazio jedan od najvećih rudnika bakra sa topionicom, čiji ostaci postoje i dan danas. U rudniku je bilo upošljeno preko 300 rudara, postojale su prodavnice, kafane, škola, pošta i ostala savremena infrastruktura u to vreme. Vrhunac eksploatacije bio je osamnaesti i devetnaesti vek, gde su pravo na koncesiju imali Englezi, a početkom dvadesetog veka su je dobili Francuzi.

 

podnožje Medvednika je izuzetno bogato pašnjacima

 

Ovaj rudnik se prvi put pominje još u doba starih rimljana, koji su tu eksploatisali bakar, a mnogi tvde da se pored bakra vadilo i zlato. Ime Rebelj potiče od latinske reči rebellem, što u prevodu znači buntovnik, sitan prevarant, lopov. Meštani Rebelja pričaju da je lokalno stanovništvo tada kralo opremu, alat, i sve što im dođe pod ruku, pa su vlasnici rudnika sa njima imali velikih problema, otuda potiče naziv mesta Rebelj. U selu je veliki broj starih lica, gotovo da nema mladih, koji su davno otišli u grad, trbuhom za kruhom i nikada se više nisu vratili.

 

putokaz za vrh

 

Rebelj su 2014. godine pogodile poplave i klizišta, pa je gotovo pola sela nestalo, zbog čega su ljudi koji su ostali bez svojih kuća, morali biti iseljeni u drugi, bezbedniji  kraj sela, a naš put kojim smo dolazili do planinarskog doma, ostao je zauvek zatrpan. Sa klizištem su nestala vredna arheološka nalazišta, sa rudnicima iz starog i srednjeg  veka. Inače, Medvednik je vodom najbogatija valjevska planina, na njemu izvire reka Obnica, pritoka Kolubare, zatim Rebeljska reka  i mnogi drugi poznati i nepoznati potoci.

 

put do vrha

 

Posebno je interesantna pojava da se na Medvedniku sudaraju slivovi dveju reka, Kolubare sa Obnicom, i Drine sa Jadrom, koji izvire na njegovim severozapadnim padinama. Planinarski dom na Medvedniku sagrađen je 1981 godine, nalazi se na 805 metara nadmorske visine i spada u jedan od najboljih i najposećenijih  domova na valjevskim planinama.

 

vrh Medvednika 1247 m

 

Poslednjih godina sve više je popularnija staza, kojom se sa vrha  Jablanika silazi do planinarskog doma na Medvedniku, dugačka 23 km ,koju  praktikuje sve više planinarskih društava, gde u jednom  danu ispenju oba vrha. U domu na Medvedniku  svake prve nedelje u oktobru održavaju se dani gljiva, izuzetno posećena manifestacija, što takmičara u spremanju gljiva, što degustatora. Staza od doma do vrha Medvednika je srednje teška i nema eksponiranih delova.

 

pogled sa vrha Jablanika 1274 m na Medvednik

 

Dužina staze je oko 10 km i na vrh se stiže za oko 2 h. Sa vrha se gotovo ništa ne vidi, jer je Medvednik izuzetno bogat bukovom šumom koja se prostire sve do vrha, koji se nalazi na 1247 m nadmorske visine. Zatim se nastavlja nekoliko stotina metara grebenom do prelepog vidikovca Vojinova Stena, jednim od najboljih vidikovaca valjevskog kraja, odakle pogled puca stotinama kilometara u daljinu.

 

čuveno Drvo Ljubavi, na putu od vrha prema Vojinovoj Steni

 

Vojinova Stena je vertikala visine preko 300 m, vrlo je posećena i poznata u alpinističkom svetu.

 

pogled sa Vojinove Stene

 

Sa Vojinove Stene vodi kružni put nazad do planinarskog doma. Sve u svemu Medvednik iako nije najviša, spada u najimpozantniju planinu valjevskog kraja, jer iz daljine deluje zastrašujuće, kao nekakav usnuli div, koji se izdigao iznad ValjevskePodgorine. Zaklučak je sledeći, Medvednik je planina vredna poštovanja, koju treba posetiti, osetiti njegove čari i uživati u prelepoj, raznolikoj prirodi.

 

na Vojinovoj Steni

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Bohinjsko jezero

Next

Banja Herkulana

4 Comments

  1. Zec

    Predivno mesto, netaknuta priroda, daleko od gradske gužve. Dobar opis!

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »