Njegovo Veličanstvo Durmitor

Durmitor je planinski masiv koji se nalazi u severozapadnom delu Crne Gore, smatra se jednom od najlepših i najraznovrsnijih planina na svetu koja je iz godine u godinu sve popularnija među turistima iz celog sveta. Čine ga 48 vrhova viših od 2000 metara, 18 ledničkih jezera, popularno nazvanih „Gorske oči“ od kojih su mnoga zbog globalnog zagrevanja sada bare, reka Tara sa svojim kanjonom koji je dubok preko 1100 m, po dubini je drugi je u svetu, odmah posle Velikog Kanjona Kolorada. Iz godine u godinu sve je popularniji rafting Tarom, koja pruža odlične mogućnosti, tako da postoji mnogo rafting kampova koji se ozbiljno bave ovim poslom. A, posebno je poslednjih godina atraktivan kanjon Nevidio, na južnim obroncima Durmitora koga pravi reka Mala Komarnica, osvojen tek 1965. godine.

Pogled na durmitorske vrhove

Na Durmitor se vrlo lako stiže, iz Beograda Ibarskom i Jadranskom magistralom preko Zlatibora, Zlatara, pa sve do Prijepolja, gde se skreće desno prema Pljevljima i graničnom prelazu Jabuka. Zatim se dalje prati putokaz prema Žabljaku, dolazi se do reke Tare i čuvenog mosta na Đurđevića Tari, jednog od najlepših mostova na svetu.

Most na Đurđevića Tari

Put dalje vodi do centra ovog kraja, gradića Žabljak, koji je najviše urbano naseljeno mesto na Balkanu, na visini 1456 m. Po lepoti okoline nimalo ne zaostaje za čuvenim alpskim centrima, ali prvi utisak je da tu još ima mnogo da se radi. Pojedini stari državni hoteli su zapušteni, neki su zatvoreni, ali zato postoji nekoliko lux privatnih hotela. pre nekoliko godina obnavljen je prelepi hotela Žabljak u strogom centru i najava da će njegovim stopama krenuti najstariji i najlepši hotel ovog kraja Durmitor, koji je prodat i očekuje ga vraćanje nekadašnjeg sjaja.

Pogled na vrhove Durmitora

Grad je prepun privatnih apartmana gde se smeštaj može naći po povoljnim cenama. Postoji  nekoliko dobrih kampova, koji su prepunjeni tokom letnjeg perioda, a posebno se izdvaja onaj kod Miše Vojinovića u Razvršju. Ko želi tradicionalan smeštaj treba da posetiti Durmitorske bungalove, gde sam ja odsedao nekoliko puta i odakle nosim lepe uspomene. Ima takođe nekoliko odličnih restorana gde možete uživati u nacionalnim jelima po pristupačnim cenama. U centru grada se nalazi megamarket Voli koji je izuzetno dobro snabdeven, a cene su slične kao u Srbiji.

centar Žabljaka zimi

Ipak, biser ovog kraja i najveći brend je Crno jezero, drugo po veličini ledničko jezero u Crnoj Gori, smešteno na nadmorskoj visini 1416 m. Udaljeno je 3 km od centra Žabljaka, ušuškano ispod vrha Mali Međed i okruženo je stoletnom četinarskom šumom sa svih strana.

Crno jezero

U proleće možete prisustvovati nesvakidašnjem dogadjaju, usred topljenja snega na Malom Međedu dolazi do pucanja vrela Čeline. Vrelo se nalazi ispod samog Malog Međeda, a prilikom pucanja zvuk je sličan  grmljavini koji se čuje kilometrima okolo, a voda se vodopadima spušta u jezero. Taj prizor obično traje oko 20 dana i prava je atrakcija za posetioce jezera.

vodopad Čeline

Crno jezero se sastoji  od Velikog i Malog jezera. Veliko jezero je površinski veće, sa najvećom dubinom oko 24 m, a malo je duboko oko 50 m i većeg je kapaciteta. U jezero se uliva Mlinski potok i još nekoliko manjih potoka, a ističe reka Komarnica koja je poznata po svom kanjonu Nevidio. Fascinantno je to što Veliko jezero pripada slivu Tare, a Malo jezero, zbog reke Komarnice slivu Pive. Oko jezera postoji odlična pešačka staza koja prolazi pored Titove pećine u kojoj se sa vreme drugog svetskog rata skrivao Josip Broz Tito sa vrhovnim štabom. Ulaz na Crno jezero se plaća, a cena dnevne karte je 3 eura. Na jezeru postoje brojni sadržaji kao vožnja u iznajmljenom čamcu, adventure park, vožnja bicikla itd.

Zminje jezero

Uzvodno uz Mlinski potok, oko sat vremena laganog hoda stiže se do prelepog Zminjeg jezera, skrivenog u dubini četinarske šume na nadmorskoj visini od 1520 m, gde stalno imate osećaj da vas neko sa strane posmatra.  Jezero je zelene boje sa prosečnom dubinom oko 3 m.

Pogled na Veliko Škrčko jezero sa Bobotovog kuka 2523 m, najvišeg vrha Durmitora

Veliko Škrčko jezero nalazi se ispod samog Bobotovog kuka, na nadmorskoj visini od 1686 m,  kraseći mnoge fotografije planinara sa uspona na Bobotov kuk. Najveća dubina ovog jezera je oko 17 metara i spada u najprovidnije durmitorsko jezero jer je providnost vode preko 8 metara. Takođe, ovo jezero je prepuno pijavica, tako da savetujem oprez prilikom kupanja.

Jezero Zeleni vir 2030 m

Jezero Zeleni Vir je najviše durmitorsko jezero, sakriveno ispod samog Bobotovog kuka, na visini od 2030 metara. Ono je najbolji primer globalnog zagrevanja, u letnjem periodu mnogo puta presuši, a pri najvišem vodostaju bude duboko preko 3 m. Ova fotografija je iz juna 2017 godine, a već u avgustu je potpuno presušilo.

Zminjičko jezero u selu Njegovuđa

Zminjičko jezero se nalazi u selu Njegovuđa, udaljenom oko 10 kilometara od Žabljaka, koje je jedino stanište serdarskog tritona, vodozemca koji samo u njemu živi i nigde više. Oko jezera postoji prelepa pešačka staza gde turisti dolaze tražeći mir. U Njegovuđi se rodio i odrastao Vuk Bojović, dugogodišnji direktor Beogradskog Zoo vrta, a jezero inače priprada imanju familije Bojović.

Vražje jezero

Poslednjih nekoliko godina kod turista je sve popularnije kupanje na Vražjem jezeru. Zbog sve većih vrućina na koje više ni Durmitor nije imun, ljudi traže spas u vodi, a kako je temperatura vode u njemu najveća, sve više kupača se opredeljuje za njega nego za Crno jezero.

Najviši vrh Durmitora Bobotov kuk

Najviši vrh Durmitora je Bobotov kuk koji je visok 2523 metra sa kojeg se pruža pogled stotinama kilometara u daljinu. Planinarima ništa manje atraktivan nije ni drugi po veličini Bezimeni vrh visok 2487 m, po mnogima najteži durmitorski vrh. Izuzetno su posećeni  vrhovi Veliki i Mali Međed, Prutaš, Istočni vrh, Šljemena, Uvita i Sedlena greda,itd.

Ovo je bila uvodna priča o Durmitoru, Žabljaku, pojedinim durmitorskim jezerima, a u nekim sledećim pričama biće moji usponi na durmitorske vrhove, rafting Tarom i prolazak kroz kanjon Nevidio. Durmitor je toliko raznolik da je malo i 30 priča..

 

 

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Next

Oluja na Černom vrhu 2290 m

16 Comments

 1. miletavojinovic

  za one koji treba da se upoznaju sa mogucim destinacijama koji vole netaknutu prirodu i uzivanje na ledu i snegu u sred leta kad mu vreme nije

 2. Jekus

  Lepa destinacija za porodicu i da leti ima dosta sadrzaja na planini nego samo zimi. Opet ima onih koji ne vole sneg 😉

 3. Milenko Fejzić

  Imao sam tu sreću do obiđem Durmitor kao i cijeli Žabljak, penjao sam neke vrhove između ostalih i Bobota. Prezadovoljan sam. Domačin nam je bio Osmo sa Lever Tare selo Zaglavak. Sve u svemu preporučio bih da se posjeti nacionalni park Durmitora…

 4. Dragan Davidović

  prelijepo.nezaobilazno vrijedi odvojiti vrijeme i pohoditi veličanstveni Durmitor,posebice uživati u raftingu i osvajanju najvišeg vrha

 5. Snježana Grahovac

  Spojite se Milane sa FRANJO KMET MOUNTAIN LEADER iz Zagreba. On vodi često u Sloveniju, evo prilike i za MNE.

 6. poz od skopje prekrasen durmitor preubava priroda

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »