letaonica na Planici

 

Planica je Alpska dolina koja se nalazi u Julijskim alpima, tačnije na severozapadu Slovenije, između planina Triglava na istoku i Mangarta na zapadu. Od Italijanske granice udaljena je svega  5 km i u neposrednoj je blizini Kranjske Gore, mesta poznatog po zimskim sportovima, gde postoji nekoliko staza na kojima se vozi svetski kup. Ipak, Planica je poznata po jednoj drugoj disciplini, a to su ski skokovi, tačnije letovi pošto ima najpoznatiju letaonicu na svetu, poznatiju kao Velikanka.

 

kompleks skakaonica na Planici

 

Planica je dugi niz decenija bila najveća letaonica na svetu, gde su postavljeni mnogobrojni svetski rekordi u dužini skokova, a tu je i probijena magična brojka od 200 m. Ali 2010. godine Norvežani su rekonstruisali Vikersund na 225 m što je tada bilo više od Planice za 10m. U Vikersundu su počeli da se nižu rekordi, što priznajem, mnogima od nas koji volimo Planicu nije bilo pravo. Slovenci su ubrzo reagovali i najavili proširenje Velikanke, što se desilo 2015. godine. Nova Velikanka sada je veličine kao Vikersund 225 m, ali je zbog bolje vlažnosti vazduha, geografskog položaja i vremena održavanja ipak pogodnija za duže skokove. Takmičenje na Planici je poslednje u kalendaru i uvek je negde posle 20 marta, tako da u većini slučajeva bude lepo i sunčano vreme, a pogled puca na sve strane.

 

najmlađi gledalac u publici

 

Trenutno Planica ne drži svetski rekord, ali je vrlo blizu da ga ponovo vrati u svoje vlasništvo. Kao i mnogima u Srbiji, za mene je doći na Planicu bila misaona imenica, iako sam bio u Sloveniji  mnogo puta, nekoliko puta se peo na Triglav, nikako nisam mogao da se organizujem. Do karata je bilo mnogo teško doći, čak i online je teško išlo, dok nisam otkrio da se ulaznice prodaju preko agencije Kompas koja se nalazi u Beogradu, na Obilićevom Vencu. Cene su raznolike, od 20 eura najjeftinije, pa sve do 270 eura.

 

Julijski alpi

 

Na Planicu se stiže izuzetno lako, autoputem  preko  Hrvatske i Slovenije, a zatim od Ljubljane prema Kranjskoj Gori, sve do kompleksa skakaonica na Planici. Putokazi su jasno obeleženi i ne možete zalutati. Oduševljenje zavlada čim vidite Velikanku iz automobila, a atmosfera tamo je kao na fudbalskoj utakmici. Vijore se zastave mnogih zemalja, a posle slovenačkih, najbrojnije su Poljske gde su skokovi kao i u Sloveniji nacionalni sport. Tu je mnogo Austrijanaca i Nemaca, a prisutni su i Norvežani i Finci . Većina Poljaka je obučena u njihovu narodnu nošnju, a u ruci obavezno drže Laško pivo. Ali ipak, najveće ovacije je dobio japanac Noriaki Kasai koji i pored svojih 44 godina skače odlično i u samom je vrhu.

 

pred početak

 

Planicu obavezno treba posetiti, iako niste ljubitelji skokova, vrlo brzo ćete se uklopiti u ambijent i navijaćete kao na fudbalskoj utakmici, među 100 000 ljudi koliki je kapacitet tribina. A, lokacija je izvanredna, napred puca pogled na Mangart, dok je iza vas Triglav, na sve strane su snežni vrhovi. Povoljan smeštaj možete naći na Bledu i Bohinju, i usput posetiti ova dva prelepa jezera.

 

zastave svih boja

 

pobednik takmičenja

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.