Povlen je planina koja se nalazi u Zapadnoj Srbiji i pripada vencu Valjevskih planina. Od Valjeva je udaljen nekih 30 kilometara. Čine ga nekoliko vrhova, od kojih su ona tri glavna, Veliki(1271 m), Srednji(1301m) i Mali Povlen(1347m). Mali Povlen je ujedno i najviši vrh valjevskih planina. Povlen ima ogroman broj markiranih staza, ali najpopularnije su dve kružne.

 

put od Valjeva do Debelog Brda, odakle kreće prva staza

 

 

put do sela Mravinjci, mesta odakle kreće druga staza

 

Prva, koja ide od Debelog Brda i druga iz valjevskog sela Mravinjci. Obe staze su vrlo slične, a identična im je i daljina. Kao što sam rekao prva staza vodi od Debelog Brda, mesta koje se nalazi na putu Valjevo – Bajina Bašta, udaljenog 30 km od Valjeva. Dužina ove kružne staze iznosi 13 km, savlađuje se uspon oko 665 m, a staza je srednje teška.

 

snimak staze koja vodi od Debelog Brda, preko sva tri vrha Povlena dužine 13 km

 

Od Debelog Brda vodi makadamski put, kojim se posle 45 minuta hoda stiže do planinarskog doma „Povlen“. Planinarski dom na Povlenu sagradilo je „Planinarsko-ekološko društvo Povlen“ pre nekoliko godina. U početku, to je bilo malo sklonište sa šest kreveta, a 2009. godine dom je proširen na kapacitet od 30 ležajeva. Treba napomenuti da dom nije stalno otvoren.

 

makadamski put kojim se ide do planinarskog doma na Povlenu

 

planinarski dom na Povlenu ima kapacitet 30 ležajeva, ali nije stalno otvoren

 

Levo od doma, ide se strmom stazom, kroz bukovu šumu na Veliki Povlen, do kojeg se stiže 20 minuta. Sa Velikog Povlena pruža se odličan pogled na Valjevsku Podgorinu, gde dominiraju susedne planine Jablanik, Medvednik i Bobija.

 

mesto kod doma gde se razdvajaju putevi za Veliki i Mali Povlen

 

pogled sa Velikog Povlena na susedne planine, Medvednik, Jablanik i Bobiju

 

Od Velikog Povlena nastavlja se grebenom prema Srednjem Povlenu. Staza je odlično obeležena i taj deo staze spada u najlepše staze Valjevskih planina. Smenjuju se izuzetni predeli, od kamenitog grebena, bukove šume, preko prelepih pašnjaka sa izuzetnim pogledom.

 

jedna grupna sa Velikog Povlena

 

Srednji Povlen je sličan Malom, jedino što je malo niži od njega. Silazak sa Srednjeg Povlena je nešto strmiji, a zatim se makadamskim putem nastavlja prema Malom Povlenu. U njegovom podnožju nalazi se crkva Svetog Arhiđakona Stefana sa crkvenim konakom, koji je još u fazi izgradnje. Na toj velikoj zaravni ima veliki broj prelepih vikendica, kojih je iz godine u godinu sve više.

 

silazak sa Srednjeg Povlena i videndice svuda okolo

 

Uspon na Mali Povlen je nešto strmiji i traje oko 20 minuta. Odozgo se pruža prelepi pogled čak do Durmitora, čiji se vrhovi vide po vedrom vremenu. Naravno, tu su nezaobilazne planine Zapadne Srbije Tara, Zlatibor, Zlatar, a preko Drine vide se Jahorina, Romanija, Igman i ostale bosanske planine.

 

Crkva Svetog Arhiđakona Stefana u jesenjim bojama

 

Mali Povlen u zimskim bojama – sa jednog od zimskih uspona

 

Vrh Malog Povlena je izuzetno prostran, da nije kamenja bilo bi to odlično fudbalsko igralište. On je kao i Jablanik prepun rovova iz Prvog svetskog rata, koji su razbacani na sve strane. Čini se da su planine bile najčešće poprište najvećih bitaka u tom ratu. Povratak sa Malog Povlena vodi makadamskim putem do Debelog Brda.

 

ekipa na Malom Povlenu 1347 m

 

na jednom od zimskih uspona

 

Na sve strane možete videti prelepe vikendice, ali i napuštene kuće u kojima niko odavno ne živi. Definitivno, Povlen sa razlogom smatraju za jednu od najlepših planina Zapadne Srbije. Najveći napredak ova planina doživela je izgradnjom makadamskog puta, koji je povezao okolna povlenska sela i omogućio normalniji život meštanima u njima.

 

na Malom Povlenu

 

Takođe, doprineo je  razvoju turizma i daleko lakši pristup vrhovima Povlena. Druga kružna staza ide iz sela Mravinjci, koji su najviše selo valjevskog kraja, na nadmorskoj visini blizu 1000 m. Do Mravinjaca se stiže putem iz Valjeva preko manastira Lelić, rodnog sela našeg velikana Vladike Nikolaja Velimirovića. Kao što rekog ova staza je potpuno identična prvoj, samo što se njome na Povlen dolazi iz suprotnog smera.

 

Povlen pod snegom, dolazak stazom iz sela Mravinjci

 

Prvo se penje Mali Povlen, a zatim se ide na Srednji, pa grebenom na Veliki Povlen. Povratak u Mravinjce je istim makadamskim putem. Obe staze su izuzetno zanimljive i atraktivne. Osim ova tri vrha Povlen je popularan po Taorskim vrelima, koja su smeštena u njegovom najlepšem delu.

 

Taorska vrela nekada su po lepoti bila u rangu sa Plitvicama i krasila su mnoge razlednice

 

Nekada su Taorska vrela po popularnosti i lepoti bila u rangu, sa daleko poznatijim Plitvičkim jezerima, ali se poslednjih decenija u njih uopšte nije ulagalo. Neplanirano se koristila njihova voda, tako da im je sada značajno smanjen kapacitet.

 

čuvene Povlenske kugle privlače mnoge ljubitelje naučne fantastike u ovaj kraj

 

Postoji i ona druga strana Povlena, zbog kojeg ga povezuju sa vanzemaljcima i naučnom fantastikom. U pitanju su velike kamene kugle, poznatije pod nazivom “Povlenske kugle”. Meštani veruju da ove kamene kugle imaju isceljiteljske moći, da su mnogima pomogle, izlečivši ih od raznih bolesti.  Druga grupa ljudi veruje da one predstavljaju planetarni sistem i da su ih vanzemaljci rasuli po Povlenu.

 

Povlen je prelep u svim godišnjim dobima

 

Na Povlenu se takođe nalaze i Povlenske alke, koje su uklesane u stenama. Po predanju za njih su se u vreme Panonskog mora vezivali brodovi. A, po drugoj teoriji njih koristile su ih drvoseče prilikom seče šuma i pomoću njih su izvlačili stabla.

 

poziranje na Velikom Povlenu

 

Verovali u ove priče ili ne, Povlen svakako treba posetiti i upoznati njegov prebogat sadržaj. Jedan dan je malo, u poređenju sa zadovoljstvom koje pruža ova prelepa planina.

 

Veliki Povlen

 

zaslužen odmor

 

reklamiranje „Zmaja sa Radana“

 

zasluženi odmor

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.