Prolom Banja se nalazi na jugu Srbije, smeštena na istočnim padinama planine Radan. Poslednjih godina postala je jedna od vodećih banji u Srbiji, posebno poznata po svom najvećem brendu, Prolom vodi. Nalazi se na magistralnom putu Niš-Podujevo-Priština i udaljena je od Niša 85 km.

 

Pogled na viseći pešački most i crkvu Svetog Preobraženja

 

Od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima, ali prvo ozbiljnije korišćenje izvora počinje posle Prvog svetskog rata. Pravo na upravljanjem Prolom banjom dobija preduzeće iz Kuršumlije Planinka 1961. godine, što će se kasnije ispostaviti, kao sudbonosna godina u istoriji Prolom Banje. Da nije toga verovatno bi doživela sudbinu Kuršumlijske i još mnogih drugih banji u Srbiji.

 

Okolina Prolom Banje je nestvarna

 

Gradnja hotela Radan počinje 1968. godine, gde je u svojoj prvobitnoj verziji imao svega 28 ležaja. Posle toga je nekoliko puta rekonstruisan, da bi svoj sadašnji izgled dobio 1989. godine. Tom poslednjom rekonstrukcijom, hotel Radan je dobio kapacitet od 212 soba. Hotel poseduje tri zvezdice i nudi baš mnogo sadržaja.

 

Moderni zatvoreni bazen

 

Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, a postoji nekoliko luksuznih apartmana. U sastavu hotela nalazi se kompleks sa tri otvorena bazena, zatvoreni bazen, wellness centar, medicinsko lečilište, teretana, igraonica, najnoviji otvoreno-zatvoreni bazen, kongresna sala, restoran, kafić i još mnoštvo drugih sadržaja.

 

Kompleks otvorenih bazena

 

U bazenima se nalazi lekovita Prolom voda, čija je temperature oko 25 stepeni, a dogreva se sistemom sa solarnim panelima do 29 stepeni. Hotel Radan organizuje jednom nedeljno fakultativne izlete u Lukovsku Banju, Đavolju Varoš i fabriku Prolom vode.

 

Tokom letnjih vrućina najlepše je Prolom pivo

 

Ipak, tokom letnjih vrućina, najpopularnije je Prolom pivo, koje se pravi po licenci Kraljevskog Bavarskog piva. Ovo pivo je isključivo točeno, ne pasterizuje se i služi se isključivo u Planinkinim objektima. Postoje tamno i svetlo Prolom pivo.

 

Panorama Prolom Banje, pogled sa vidikovca

 

A, da ni najmlađi gosti nisu zapostavljeni, pobrinuli su se brojni animatori. Hrana u hotelskom restoranu je odlična, gosti imaju izboru po pet vrsta jela za ručak i večeru, a za doručak je vrlo bogati švedski sto. Ko voli noćni provod, u kafiću hotela je svako veče muzika uživo, gde nastupaju poznati lokalni bendovi.

 

Hotel Radan

 

Za one ljude kojima su cene hotela visoke, ima na raspolaganju dosta privatnog smeštaja van hotelskog kompleksa. Cene su njima niže nego u hotelu, ali kada se sve sabere, da treba spremati hranu, kupovati, to i nije neka ušteda. Prvenstveno iz rasloga zato što je centar svih dešavanja u hotelu Radan. Izvan hotela Radan ima nekoliko prodavnica mešovite robe i restorana brze hrane. Posebna atrakcija je viseći pešački most, dužine oko 60 metara, koji spaja hotel Radan i crkvu Svetog Preobraženja.

 

Put prema vodopadu

 

Most prelazi preko Prolom Reke, a ispod njega se nalazi prelepi etno restoran. Nadmorska visina Prolom banje je oko 600 metara nadmorske visine, a okružena je šumama koje se nalaze preko 1000 metara nadmorske visine. Klima je umereno kontinentalna, sa umereno toplim letima i izrazito hladnim i snežnim zimama. Priroda je toliko raznolika i prelepa da ne znate na koju ćete pre stranu.

 

Etno restoran na obali Prolom Reke

 

Oko Prolom banje postoji odlična kružna pešačka staza dužine 6 km. Staza vodi preko Mosta Tajnih želja, zatim dalje prolazi pored crkve Lazarice, gde se pričestila Srpska vojska uoči Kosovske bitke. Inače, ova crkva brvnara je nadaleko čuvena po svojih šest šljiva oko crkve, čija su stabla uvijena.

 

Crkva Lazarica sa svojim uvijenim stablima šljive

 

Put se dalje penje preko sela Prolom, potom silazi pored crkve Svete Petke i spušta se nazad do hotela Radan. To je jedna stvarno izvanredna staza. Pogled sa najviše tačke staze, je prosto neverovatan. Iznad crkve Svetog Preobraženja nalazi se vidikovac sa prelepim pogledom na hotelski kompleks i panoramu Prolom Banje.

 

Pogled sa najviše tačke

 

Ko je željan avanture, preko Radan planine postoji odlična pešačka staza do Đavolje Varoši u dužini od 10 km. Ipak, da nije jednog drugog brenda ovaj kraj ne bi bio toliko poznat. To je čuvena Prolom voda, koja je sinonim ovoga kraja. Fabrika je izgrađena daleke 1989. godine od kada je počela njena eksploatacija. Nova fabrika je napravljena 2005. godine čime su značajno povećani kapaciteti.

 

Najnovija fabrike Prolom vode

 

Eksploatiše se voda sa dubine od 220 metara. Prolom voda je dobro poznata u celom svetu, kao odličan lek kod bubrežnih oboljenja. U nekim od evropskih zemalja prodaje se samo u apotekama. Inače, voda se odlično pokazala i u lečenju kožnih oboljenja.

 

Slana soba

 

Uživanje sa prijateljima uz Prolom pivo

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.