Ljutica je leva pritoka reke Tare koja se uliva u nju oko 400 metara uzvodno od čuvenog mosta na Đurđevića Tari. Iako je dugačka svega 170 metara, reka Ljutica drži dva evropska Ginisova rekorda.

 

Reka Ljutica

 

Jedan kao najjače vrelo u Evropi, sa protokom vode od preko 1000 litara u sekundi, a drugi rekord je kao najkraća reka u Evropi, kao što rekoh dugačka je svega 170 metara. Svakome ko je bio na raftingu Tarom, sa mesta zvano Polazište, Ljutica je odlično poznata, jer to je prva stanica i prvo zadržavanje.

 

Ušće Ljutice u Taru

 

Pri prvom susretu sa ovom rekom, svima  prvo padne na pamet da li bi čovek preživeo kada bi se našao u njoj? Gotovo, svaki put kada sam bio tamo, to su bili komentari svih prisutnih. Snaga reke je tolika, da kapljice lete oko nje na desetine metara, a talasi su visoki po nekoliko metara.

 

Snaga reke je neverovatna

 

Zbog svoje brzine ona ima penušavo belu boju. Sa 1.500 metara nadmorske visine, Ljutica kupi snagu i podzemnim putevima izbija na oko 700 metara nadmorske visine u neposrednoj blizini Tare, gde se strmoglavo spušta u nju. Od meštana sam saznao da je na Ljutici nekada davno bila vodenica, pa me je oduvek zanimalo kako je vodenični točak izdržavao toliku snagu vode.

 

Boja vode je penušavo bela

 

Lično smatram da je reka Ljutica neopravdano zapostavljena, i da nije dovoljno izreklamirana. Mnogi turisti koji posete NP Durmitor, nemaju predstavu da se takvo čudo prirode nalazi u srcu Nacionalnog parka i bivaju razočarani kada saznaju šta su propustili da posete, iako su bili nadomak nje.

 

Za ovakvu lepotu potrebno je malo više reklame

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.