Reka Vrelo

Reka Vrelo je desna pritoka Drine koja protiče kroz mesto Perućac. Sa svojom dužinom od samo 365 metara spada među najkraće reke Evrope. Zvog svoje dužine nazivaju je i reka Godina.  Izvire na Obroncima planine Tare, na visini od 234 metara nadmorske visine, gde nastaje od jakog kraškog vrela Perućac.

 

tabla sa detaljnim opisom

 

Reka u gornjem toku ima nestvarno zelenu boju, kakva se retko gde viđa. Zatim se velikom brzinom spušta u Perućac, gde nekih 200 metara usporava, da bi na samom ušću u Drinu napravila zastrašujući vodopad visine preko 10 metara.

 

reka Vrelo u svom gornjem toku

 

To je omiljeno mesto za fotografisanje svih turista, koji dolaze na Drinsku regatu i upravo na ovom mestu nastale su najlepše fotografije sa regate. Na samom ušću reke nalazi se prelepi istoimeni restoran, sa odličnom domaćom kuhinjom i čuvenim nacionalnim specijalitetima ovoga kraja.

 

restoran Vrelo

 

Na desnoj obali reke napravljen je veliki ribnjak, a na levoj obali nalazi se stara vodenica. Na reci Vrelo je 1927. godine izgrađena mini hidroelektrana, snage 60 kw, koja je u to vreme proizvodila oko 300 000 kw/h struje godišnje. Reka je poribljena kalifornijskom pastrmkom, u kojoj se nalaze kapitalni primerci, a ribolov je naravno zabranjen.

 

ušće reke Vrelo u Drinu

 

Tokom letnjeg perioda, reku Vrelo poseti veliki broj turista, kako bi uživali ovde u izuzetno bogatoj turističkoj ponudi, koju ovaj kraj pruža. Veliki broj posetilaca dolazi da se oproba u Drinskoj regati, da uživa u lepotama dva prelepa jezera Zaovine i Perućac. Naravno, tu je i nezaobilazna planina Tara, jedna od najlepših planina u Srbiji, koja je simbol ovoga kraja.

 

koritom reke Vrelo dominira nestvarno zelena boja

 

Postoje mnoga verovanja, da mladi koji stupaju u brak treba da prepešače obalu reke celom dužinom, kako bi njihova ljubav ostala nepromenjena. Takođe, postoje mnoga predanja da je lekovitost vode pomogla mnogima da dobiju potomke i prevaziđu mnoge psiho – fizičke tegobe.

 

ušće Vrela u Drinu, najlepši pogled tokom Drinske regate

 

Nizvodno od jezera Perućac, Drina pravi treći najdublji kanjon na svetu, dubine preko 1100 metara, pa je zbog toga vrlo popularna vožnja brodićima kroz kanjon. Sve u svemu ovaj kraj je vrlo sadržajan i ima ogroman turistički potencijal koji treba što više iskoristiti.

 

prolaskom kroz Perućac, Vrelo značajno usporava

 

jedan od najlepših prizora na Vrelu

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Punta Penia 3343 m – album

Next

Reka Ljutica

2 Comments

  1. Helena

    Bila sam letos sa prijateljima, nisam ni znala da postoji takva lepota u našoj zemlji. Super post!

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »