Šamoni(Shamonix)

Šamoni je francuski gradić koji se nalazi u podnožju masiva Mon Blan, na tromeđi sa Italijom i Švajcarskom, u francuskoj pokrajini Gornja Savoja. U njemu su održane prve zimske olimpijske igre 1924. godine. Smatra je jednim od naboljih ski centara na svetu, gde postoji oko 500 staza u koje dolaze skijaši iz celog sveta.

 

pogled na masiv Mon Blana iz centra Šamonija

 

Na Mon Blanu se nalazi najviša žičara na svetu, koja kreće sa 3842 metara nadmorske visine, ispod čuvenog vrha Egij du Midi, odakle polazi staza duga 21 kilometar, koja je pravi raj za skijaše.  Šamoni je spoj velikog ski centra i mondenskog mesta, gde dolazi elita svetskog džet seta tu da se zabavi. Poznat je po odličnoj atmosferi i raskoši  koju nudi.

 

gradom dominiraju skupi hoteli čiji su kapaciteti ispunjeni tokom cele godine

 

Prenoćište u najskupljim hotelima u centru grada ide i do 500 eura, ali su oni začuđujuće prepuni tokom cele godine. Ulice su krcate prodavnicama planinarske opreme(gde svaki brend poseduje sopstvenu radnju), dizajnerskih butika, restorana, klubova, modernih kafića i barova, kazina i ostalih mesta koja privlaće mnoštvo ljudi. Za one sa koji nisu u mogućnosti da daju toliki novac za smeštaj, postoji nekoliko kampova u okolini, gde po pristojnim cenama možete naći smeštaj.

 

ulica u kojoj se nalaze samo prodavnice planinarske opreme

 

U letnjem periodu Šamoni se pretvara u evropski Katmandu, gde dolaze planinari iz celog sveta kako bi pohodili najpoznatiji i najviši vrh Alpa, Mon Blan. Zbog svoje nadmorske visine i čistog vazduha u grad dolaze rekreativci iz celog sveta kako bi uživali u šetnji, planinarenju, penjanju, biciklizmu, jahanju, kajaku, splavarenju, paraglajdingu i ostalim aktivnostima. U neposrednoj blizini Šamonija nalazi se šest aerodroma, tako da je pristup ovoj regiji dodatno olakšan.

 

olimpijske skakaonice u Šamoniju

 

Šamoni  je sa italijanskim gradom Kurmajor, povezan tunelom Mon Blan dužine 11,6 km koji prolazi kroz sam masiv, a takođe i sistemom gondola koje prelaze preko masiva i dostižu nadmorsku visinu od 3.842 m. U centru dominiraju dve statue, koje su omiljeno mesto za slikanje svih nas koji smo posetili ovaj prelepi gradić. Prva statua je podignuta u znak sećanja na Orasa Benedikta de Sozira koji je 1760.godine ponudio prvu novčanu nagradu za onog koji osvoji vrh Mon Blana.

 

statua Orasa Benedikta de Sozira, čoveka koji je ponudio novčanu nagradu onome ko se prvi popne na Mon Blan

 

A, druga je pogađate, dvojice neustrašivih heroja koji su 1886. godine prihvatili izazov i prvi zakoračili na vrh Mon Blana, osvojivši vrednu nagradu. Njihova imena su dobro poznata svima nama, to su bili Dr Gabriel Mišel Pakard  i Žak Blaman.

 

 

omiljena mesto svih nas koji smo posetili Šamoni – prvi osvajači Dr Gabriel Mišel Pakard i Žak Blaman

 

Prava atrakcija je reka Arv, koja izvire na severnim padinama Mon Blana, spusta se do Šamonija, gde bukvalno protiče ispod samog trga. Najlepši je prizor kada sedite u kafićima na trgu, a bukvalno ispod vas prolaze rafting ekipe boreći se sa nemirnim talasima, dok ih radoznali turisti fotografišu sa svih strana.

 

reka Arv koja protiče ispod samog trga

 

rafting u strogom centru Šamonija

 

Ipak, najveća atrakcija ovog kraja su zupšasti vozovi, kod njih popularni kao “Tramway du Mont Blanc”, od kojih se jedan koristi za prevoz planinara do polazne tačke uspona na Mon Blan, zvane Orlovo gnezdo(2372 m). Vozovi se kreću  po samim liticama Mon Blana, a pogled puca na stotine kilometara u daljinu. Definitivno, Šamoni je mesto koje treba posetiti, osetiti svu njegovu čar i gostoljubivost domaćina, videti moćni masiv Mon Blana i uživati u prelepoj prirodi Savojske regije.

 

zupčasti voz na Mon Blanu

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Rafting Tarom

Next

Besna Kobila 1922 m

2 Comments

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »