ovo treba da zapamti svaki posetilac pre odlaska iz Sokobanje

Sokobanja je naseljeno mesto i istoimena, najstarija vazdušna banja, koja se nalazi u središnjem delu istočne Srbije. Smeštena je u Sokobanjskoj kotlini, ušuškana između Ozrena i Device sa južne, i Rtnja sa severne strane. Na tom podneblju dolazi do sudara karpatskog i balkanskog vazduha, što uz nadmorsku visinu od 400m ovu banju svrstava među najbolje banje u ovom delu Evrope. Posebno je lekovitom čini plemeniti gas radon koji dokazano leči mnoge bolesti, a u vazduhu se nalazi velika količina pozitivnih i negativnih jona koja izuzetno deluje na lečenje disajnih i respiratornih puteva.

 

centar Sokobanje i moderno šetalište

 

Banja je poznata još iz doba Rimljana, a bila je popularna u vreme turskih osvajanja, koji od nje prave javno lečilište sa turskim kupatilom koje je ostalo do današnjeg dana. Toliko je bila popularna u vreme turaka da su oni dolazili iz Male Azije na lečenje. Knez Miloš Obrenović je posebno značajan za istoriju Sokobanje, prilikom vraćanja banje od turaka, on ulaže značajna sredstva za izgradnju banje, rekonstruiše tursko kupatilo, gradi jedno posebno za sebe i pravi svoju upravnu zgradu preko puta amama, odakle je upravljao državom prilikom svog boravka u Sokobanji.

 

unutrašnjost turskog kupatila

 

Okolina je prepuna raznolikog sadržaja, da prvog dana boravka ne znate na koju stranu pre da odete. Tu su nadaleko poznati  Soko Grad, vodopad Ripaljka, izletišta Lepterija, Popovica, Očno, planine Rtanj, Ozren, Devica, Bovansko jezero i još mnogi drugi. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica sa svojim kanjonom dubokim oko 100m, koji je prava atrakcija za ljubitelje kanjoninga. U letnje vreme mnogi meštani i turisti traže osveženje na plaži ove prelepe reke, sa izuzetno prijatnom letnjom temperaturom.

 

reka Moravica kroz Sokobanju

 

Najpopularnija staza je na Soko grad, koja većim delom vodi pored Moravice, a odozgo sa Soko Grada se pruža prelep pogled na kanjon Moravice, izletište Popovicu i Sokobanjsku kotlinu.

 

kanjon Moravice na ulasku u Sokobanju

 

Druga interesantna atrakcija je vodopad Ripaljka koji je visok preko 20 m gde su nastale najlepše slike, mnogih nas koji smo posetili taj čuveni vodopad. Na putu za Oštru Čuku i selo  Jezero nalazi se izletište očno, koje je pravi raj za oči, gde dolaze na terapiju pacijenti iz obližnje očne klinike. Danas je Sokobanja jedno moderno mesto sa prelepim  šetalištem koje leti vrvi od turista, velikim brojem restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata. Cene su krajnje pristupačne i ne razlikuju se mnogo od ostalih delova Srbije. Mnogi državni hoteli su zatvoreni i zapušteni, ali se očekuje njihova obnova i vraćanje starog sjaja iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka kada je Sokobanja doživljavala veliki procvat i bila vodeća banja ovog tipa u SFRJ.

 

čuveni Soko Grad iznad Sokobanje

 

Ima izuzetno mnogo  privatnih apartmana po povoljnim cenama, gde stvarno za male pare možete doživeti nezaboravne trenutke. Aktuelno je nekoliko rehabilitacionih centara za lečenje bolesti disajnih puteva, u koje dolaze pacijenti sa svih strana sveta, a postoji i stacionar u srcu Ozrena, jednim od najlepših mesta na planini Ozren.

 

vodopad Ripaljka, simbol Sokobanje

 

Vrlo je aktivno lokalno planinarsko društvo Oštra Čuka, koje sa uspehom vode nekoliko mojih dobrih drugara, i imaju dve vrlo posećene akcije. Prva akcija je u selu Vrmdža i održava se u martu svake godine, a druga je uspon na vrh Oštra Čuka koji je visok 1070m i nalazi se na planini Devici. Pre nekoliko godina je napravljen jedan od prvih i najmodernijih akva parkova u Srbiji, pa je od tada  još više poboljšana i ovako prebogata turistička ponuda.

 

izletište Popovica

 

pogled sa Popovice na Soko Grad

 

reka Moravica u Sokobanji

 

Sokobanjska kotlina

 

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.