Zlatarsko jezero

pogled na Zlatarsko jezero

 

Zlatarsko jezero je veštačko jezero, nastalo šezdesetih godina prošlog veka, pregrađivanjem tada moćne planinske reke Uvac. Smešteno je između planina Zlatibora i Zlatara, kod mesta Kokin Brod, na nadmorskoj visini od 880 metara, pa se zbog toga ovo jezero naziva i Kokin Brod. Brana Zlatarskog jezera je dugačka oko 1200 metara, a visoka je 83 metra, što to je najviša zemljana brana u Evropi. Dužina jezera iznosi 23 kilometra, sa dubinom preko 80 metara, čiji nivo u letnjem periodu zbog potrebe hidroelektrane varira do 45 metara.

 

pogled na branu jezera

 

Postoji zanimljiva priča za ostrvce sa krstom koje se nalazi na sredini jezera. Ono je vidljivo sa magistrale, pa su se verovatno mnogi od nas pitali otkuda ostrvo na veštačkom jezeru. To je ustvari vrh nekadašnjeg  Dumbelskog brda, na kome je Mileševska eparhija podigla ktst, u znak sećanja na Dumbelsko groblje koje se nalazilo u njegovom podnožju. Zbog njegove visine voda ga nije potopila, pa je sada tu ostalo kao ostrvce.

 

nekadašnje Dumbelsko brdo koje je sada ostrvo u jezeru

 

Kada je nizak nivo vode u jezeru, mogu se uočiti ostaci kuća koje su potopljene zbog izgradnje brane. Jezero je plovno celom svojom dužinom kroz meandre, pa je vrlo popularna vožnja turističkim čamcima i brodićima. Leti temperatura vode prelazi 23 stepena, pretvarajući jezero u omiljeno kupalište meštana okolnih mesta.

 

nekadašnji izgled sela Kokin Brod pre potapanja

 

Zlatarsko jezero je usputna i glavna stanica svih nas koji putujemo u Crnu Goru, gde rado svraćamo na odmor i osveženje u odlične restorane, koji se nalaze  na samoj obali jezera. Tu odmarajući oči od napornog puta, u njegovoj  modro-plavoj boji prikupljamo snagu za ostatak puta.

 

sa jednog od putovanja

 

Jezero pripada prirodnom rezervatu Uvac, koji je iz godine u godinu sve popularniji, privlačeći sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva. Vrlo je čest prizor, iznad jezera videti beloglave supove koji krstare, parajući nebo svojim krilima, pokazujući nam ko je ovde gospodar visina. Nekada davno bili su na ivici istrebljenja, a sada ih u rezervatu ima preko 300 parova.

 

ulazak jezera u meandre

 

Turizam u okolini jezera je iz godine u godinu sve više u ekspanziji, mnogo se apartmana i vikendica izdaje po vrlo povoljnim cenama. Na ovom području  dolazi do ukrštanja mediteranske i kontinentalne klime, gde su leta topla, a zime hladne sa obiljem snega. Dominiraju listopadne i četinarske šume, pa se ovaj kraj smatra vazdušnom banjom i velikom fabrikom kiseonika.

 

zalazak sunca na Zlatarskom jezeru

 

Post-article Ad Code: Copy and paste your adsense code that you want to add to the end of the article. The ad code will be inserted automatically after the final paragraph of every post.

Previous

Triglav 2863 m

Next

Uspon na Bobotov kuk 2523 m

2 Comments

  1. Mara

    Predivno! Često svraćamo tu kada idemo na more. Da li ste obilazili kanjoj Uvca? Pozdrav

Оставите одговор

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

Translate »